The Classical Ballet School
Maria Elvira Buck-Gili
Presenta

LA VENTAFOCS

Teatre Municipal de Girona
Dissabte 8 de juny, 12h i 17h30
Diumenge 9 de juny, 12h i 17h30

PRODUCCIÓ​

Maria Elvira Buck-Gili

COREOGRAFIA I ESCENOGRAFIA​

Tess Buck Gili
Volodymyr Fortunenko
Maria Elvira Buck-Gili

MÚSICA​

Sergei Prokofiev​

Amb extractes addicionals de ‘La Ventafocs’ de Walt Disney i de Dmitry Shostakovich, Boris Assafieff, Charles Lecocq, Giacomo Meyerbeer, Johann Strauss II, Dmitri Kabalevsky, H.S. Pauli

REALITZACIÓ

Direcció: Maria Elvira Buck-Gili

Coreografia: Maria Elvira Buck-Gili, Tess Buck Gili, Volodymyr Fortunenko

Repetidors: Maria Elvira Buck-Gili, Tess Buck Gili, Volodymyr Fortunenko, Loreto Garcia Boris, Paula Martínez Vizcaíno

Il·luminació: Carles Comas, Mon Bover,

So: Dani Palencia

Disseny i confecció d’atrezzo i decorat : Erika Del Águila Garcia, Volodymyr Fortunenko, Nuxu Perpinyà, Albert Roqueta, i pares i mares col·laboradors

Coordinació vestuari: Erika Del Águila Garcia

Vestuari: Àlex Amasifuen (Confeccions Sant Narcís), Erika Del Águila Garcia, Eva Gubau, Joaquim Mayugo, Assen Planas, Artesanies Carme Piquet, Carles Solé

Coordinació maquillatge: Tess Buck i Paula Martínez

Coordinació pares i mares ajudants: Elizabeth Buck Gili

Assistents d’escenari: Elizabeth Buck, Ivan Buck, Tess Buck, Loreto Garcia, Paula Martínez, Volodymyr Fortunenko

Fotografia: Abel Cantó 

Gravació: Videoson i Volodymyr Fortunenko

Dibuix pòster: Erika Del Águila Garcia

Amb la col·laboració de l’equip del Teatre Municipal de Girona

Agraïments: Transports Mateu, Maxilostetic & Dr. Manel Gorina

GRÀCIES A TOTS ELS PARES I MARES AJUDANTS QUE HEU FET POSSIBLE AQUEST ESPECTACLE !

SOLISTES

La Ventafocs : BERTA LLUNELL

Príncep : PEDRO ALVES* (ballarí convidat)

Fada Padrina : ALBA ROQUETA (dissabte 8 de juny)
ANNA MARTÍNEZ DE MURGA (diumenge 9 de juny)

Germanastres : ÈLIA MORALES i AURA SÁNCHEZ

Fada de la primavera : ANNA MARTINEZ DE MURGA (dissabte 8 de juny)
ALBA ROQUETA (diumenge 9 de juny)

Fada de l’estiu : ALBA MUÑOZ

Fada de la tardor : ELENA MUÑOZ

Fada de l’hivern : AINA YANES

*Pedro Alves va néixer al Brasil i es va formar a São Paulo. Després de graduar-se amb el Ballet Academy East de Nova York va ser acceptat al programa de pràctiques del Ballet de Barcelona. Pedro Alves ha treballat amb nombrosos coreògrafs de renom i actualment continua la seva carrera com a ballarí professional a Barcelona.

INTRODUCCIÓ​

La Ventafocs és una història familiar, una d’aquelles històries que anem sentint i sentint, una vegada rere una altra des que som petits. El ball ocupa un lloc central en la trama, atès que la gran preocupació de la Ventafocs és, en el primer acte, saber si podrà o no assistir al ball del palau. En el segon acte, és el propi ball el que passa a primera fila, fins que el rellotge toca les dotze. Finalment, és clar, arriba la recerca d’aquella ballarina misteriosa que ha perdut la seva sabata.

La Ventafocs ofereix, per tot plegat, un material de primera mà pels coreògrafs, per la qual cosa ha inspirat a bon nombre de grans produccions i de grans actuacions. He optat per fixar-me en moltes d’aquestes, ja sigui el treball de Walt Disney o el de Frederick Ashton, per adaptar el ball a les capacitats i a les ambicions dels meus alumnes.

Un punt en què voldria insistir és en la complexitat que representa pels joves ballarins la poderosa i complicada música de Prokofiev. Ha sigut realment emocionant veure com han acabat per fer-se seus uns ritmes que els eren, d’entrada, tan aliens.

Maria Elvira Buck-Gili, directora

SINOPSIS

Les petites Ventafocs se’n van al ball

S’obre el teló i veiem la Ventafocs a prop de la xemeneia, a la cuina, somniant desperta
en el ball que s’està organitzant al palau, i desitjant que la seva mare encara fos
viva per poder veure l’esdeveniment. El Príncep ha de conèixer totes les dones nobles del
reialme i triar, entre elles, una futura esposa. La Ventafocs anhela poder ballar tota la
nit.
Però avui encara té més feina que mai i comença a escombrar el terra de la cuina. Per sort,
els seus amics, els ratolins, l’ajuden. Els gats entremaliats, però, no els deixen fer la feina i, sense que ho sàpiga el gat de la casa, intenten atrapar els ratolins. Quan aquest gat entra a la cuina acompanyat de les germanastres, els ratolins aprofiten per escapar-se i els gats, obedients al seu líder, marxen de la cuina. La Ventafocs es torna a trobar sola, però els seus amics ratolins aviat tornen per ballar, i aconsegueix convèncer els gats de ballar tots plegats. De nou, el gat de la casa els interromp i, quan el veuen arribar, gats i ratolins marxen corrent.
La Ventafocs, trista perquè no té cap vestit per anar al ball, segueix treballant fins que arriben els seus altres amics, els ocells, que volen cap a ella per animar-la. Ballen per a ella i li porten un dels vestits més bonics de la seva mare. La Ventafocs salta d’alegria, però en un atac de gelosia les seves germanastres li estripen la roba!
De sobte, però, una dona misteriosa entra a la cuina. És una vella captaire coberta amb una capa. La Ventafocs li dóna menjar, molt generosament, però les germanastres li tenen por i la fan fora de casa.

Arriba llavors un missatger reial i porta a la Ventafocs una invitació oficial al ball. Les germanastres, geloses, li treuen de les mans de la Ventafocs i li diuen que de ben segur que ella no hi anirà.

Les germanastres es comencen a preparar per la festa. S’emproven tot tipus de barrets, de joies i de maquillatge, desfilant en va amunt i avall davant del mirall. La professora de dansa i les seves alumnes ensenyen a les dues germanastres els últims passos, i llavors ja són a punt per anar al gran ball. Finalment se’n van i deixen a casa la Ventafocs, que balla amb la seva escombra.

En aquell moment, la vella captaire torna a aparèixer per agrair a la Ventafocs l’anterior ajuda. Es treu la capa per descobrir un vestit brillant de tela d’argent. “No tinguis por”, li diu, “sóc la teva fada padrina. El rei ha convidat a tota noia soltera de sang noble, i això t’inclou a tu també. Així que has d’anar al ball, però et falta un vestit!”

Demana ajuda a les seves fades assistents per cosir una preciosa capa i el vestit més bonic del món per a la Ventafocs, i fa venir unes carbasses màgiques i uns misteriosos lacais per poder dur a terme l’encanteri. 

La Fada Padrina dóna unes sabates de vidre a la Ventafocs i tan sols li posa una condició: “Escolta’m, i escolta’m bé, Ventafocs. Le meva màgia no pot funcionar més enllà de mitjanit. Quan el rellotge marqui les dotze, tot tornarà a ser el que era abans”. Apareixen les estrelles per acabar l’encanteri, i guien a la Ventafocs cap al ball, dins el seu bonic carruatge.

******
PAUSA 20 MINUTS

******

El ball està ben animat i l’arribada de les germanastres, que fan tot el possible per cridar l’atenció, és un gran entreteniment per a les dames de la cort fins que un conjunt de trompetes anuncia l’arribada del Príncep. Les dames de la cort i totes les princeses que van arribant es deleixen per un ball amb aquell jove! Els arlequins divertits alegren el palau, i les germanastres no es perden cap oportunitat de fer-se veure pel príncep.

Tot de cop, el temps sembla aturar-se per la màgia de la fada padrina i les seves assistents, que anuncien l’arribada d’una persona que fa tard. Qui podria ser? Una princesa apareix a dalt de les escales. La seva cara li sona a tothom, però alhora ningú no la coneix. El Príncep està gairebé hipnotitzat per la seva bellesa, i li proposa immediatament de ballar.

Els convidats deixen lloc al Príncep i a la Ventafocs, que ara ballen sols. Però de sobte, el rellotge comença a tocar les dotze. La Ventafocs recorda que ha de marxar abans que l’encanteri deixi de tenir efecte. Marxa de cop i tan de pressa que, pel camí, li cau una de les boniques sabates de vidre.

El Príncep troba la sabata, i es pregunta ansiosament on deu ser l’altra. Promet buscar la noia misteriosa a cada racó del seu reialme, i dóna per acabat el ball.

*****

PAUSA 5 MINUTS

PER FAVOR, NO US AIXEQUEU

*****

El Príncep, amb l’ajuda del seu patge, busca a tot arreu la propietària de la sabata. Quan ja ho dóna per perdut, apareix la fada padrina i li diu que ella el guiarà, però que la cerca serà ben llarga: haurà de passar per les quatre estacions, i després trobarà on viu la seva estimada.

Mentrestant, la Ventafocs va de nou mal vestida i segueix somiant en aquell ball. No pot haver sigut veritat. Però la sabata que guarda a la butxaca li recorda, instant rere instant, que aquell bell somni era realitat.
Les germanastres es desperten, cansades, i recorden el ball, pensant que mentrestant la Ventafocs era a casa treballant.

Sortosament, el Príncep arriba a casa de la Ventafocs, i descobreix qui és la propietària de l’altra sabata. Se l’emporta immediatament al palau, on els espera la Fada Padrina, que se’ls endurà a un món màgic on hi regna la felicitat.

BALLARINS

Dissabte 8 de juny:

Grup 1 Gala Ali, Bet Bou, Júlia Cedeño, Isma De Simone, Júlia Garcia, Marina Garcia, Nonna Roca, Mar Serra, Martina Valenzuela, Abril Vilà, Jorgina Yraola

Ajudant:  Noa Moreno

Grup 2 Marina Campassol, Lídia Esteva, Andoni Ford PRÍNCEP PETIT, Leia Garcia, Nora González, Shuxue Li, Isabella López, Moira Mateu, Valerie Ponce, Valentina Rubirola, Júlia Troya, Mia Varela

Ajudants : Carla Boixader i Noa Moreno

Diumenge 9 de juny:

Berta Abian, Georgina Bartina, Alana Castillo, Daniella Colom, Eliett Gálvez, Martina Gasulla, Chloe Gutiérrez, Iria Maceinas, Mia Nieto, Irati Palma, Elna Prat, Carlota Puncernau, Sofia Rojas, Barratou Barry Sow, Nora Ulled

Ajudant: Emma Rueda

LA VENTAFOCS Berta Llunell

RATOLINS 

Dissabte 8 de juny: Clàudia Farrés, Madelief Gerrans, Paula Martínez, Joana Stephens, Mia Stephens

Diumenge 9 de juny: Mar Casacuberta, Chloe Casteis, Odet Laguarda, Jana Lázaro, Vesta Lemeshova-Pietukhova, Laia Zoe López, Helena Ribas, Martina Sans 

GATS

Dissabte 8 de juny: Anna Abadia, Iris Gorina, Blanca Guerra, Pau Laguarda, Fiona Mateu, Astrid Pérez, Ivette Rubio

Diumenge 9 de juny: Carla Boixader, Aleksandra Casas, Lucia Flores, Júlia Grau, Chloe Lustyuk, Nina Sureda

GERMANASTRES Èlia Morales i Aura Sánchez 

OCELLS Alaitz Amigó, Júlia Barfull, Estel Corominas, Mar Cuello, Alba Farrés, Luana Muniesa, Kira Nadal, Carla Piñeiro, Alina Regincós, Emma Rueda, Ona Ruiz, Valentina Sunyer, Judit Vilà

VELLA CAPTAIRE Alba Roqueta (dissabte 8 de juny) / Anna Martínez de Murga (diumenge 9 de juny)

PATGE DEL PERGAMÍ Pau Laguarda

EMPROVADORES Cesca Bou, Leire Giner, Luana Muniesa, Kira Nadal, Nerea Vallejo, Judit Vilà 

PROFESSORA DE BALL Paula Mateu

ALUMNES DE LA PROFESSORA Valeria Arango, Clara Arxer, Nora Ayats, Aina Camprubí, Nora Ducluzeau, Martina Gwiszc, Gala Marín, Paula Mas, Carla Jiao Mastrolia, Mariona Matas, Ona Oliver, Emma Poater, Marta Presnac, Daila Puig, Lídia Ribas, Laura Ripoll, Anna Queralt Soro, Carlota Tobed

FADA PADRINA Alba Roqueta (dissabte 8 de juny) / Anna Martínez de Murga (diumenge 9 de juny)

AJUDANTS DE LA FADA PADRINA Ona Martí, Anna Martínez de Murga (dissabte 8 de juny), Alba Muñoz, Elena Muñoz, Alba Roqueta (diumenge 9 de juny)

CARBASSA SOLISTA Nina Sureda

CARBASSES Júlia Armengol, Elna Badia, Mila Bolgashvili, Nora Busquets, Salma El Khalladi, Alba Farrés, Marina Izquierdo, Sara Martínez, Carla Piñeiro, Nira Regincós, Ona Ruiz, Jana Solana, Valentina Sunyer

LACAIS Alaitz Amigó, Valeria Arango, Clara Arxer, Estel Corominas, Ivet Ibáñez, Gala Marín, Carla Jiao Mastrolia, Daila Puig, Laura Ripoll, Emma Rueda, Grau Vidal

ESTRELLES Nora Ayats, Aina Camprubí, Nora Ducluzeau, Paula Mas, Mariona Matas, Èlia Morales, Alba Muñoz, Elena Muñoz, Emma Poater, Marta Presnac, Lídia Ribas, Alba Roqueta / Anna Martínez de Murga, Aura Sánchez, Anna-Queralt Soro, Carlota Tobed, Aina Yanes

DAMES DE LA CORT Nora Ayats, Aina Camprubí, Nora Ducluzeau, Paula Mas, Mariona Matas, Emma Poater, Marta Presnac, Lídia Ribas, Anna Queralt Soro, Carlota Tobed

PATGES DEL PALAU Pau Laguarda i Grau Vidal

PRÍNCEP Pedro Alves

PRINCESES DELS ARCS DE FLORS Alaitz Amigó, Valeria Arango, Clara Arxer, Martina Gwiszc, Nona Lázaro, Valeria Leon, Gala Marín, Carla Jiao Mastrolia, Daila Puig, Alina Regincós, Laura Ripoll, Emma Rueda, Grau Vidal (patge)

ARLEQUINS Carla Boixader, Mila Bolgashvili, Nora Busquets, Aleksandra Casas, Mar Casacuberta, Lucía Flores, Júlia Grau, Maria Llach, Noa Moreno

PRINCESETES Paula Anglada, Júlia Armengol, Elna Badia, Mar Cuello, Salma El Khalladi, Marina Izquierdo, Maria Llach, Sara Martínez, Noa Moreno, Marina Pérez, Nira Regincós, Ona Ruiz, Jana Solana, Valentina Sunyer

TARANTELLA Martina Gwiscz, Nona Lázaro, Valeria Leon, Gala Marín, Gina Mora, Ona Oliver, Daila Puig, Alina Regincós

AJUDANTS DE LA FADA (ENTRADA AL PALAU) Paula Mateu, Ona Martí, Alba Muñoz, Elena Muñoz, Aina Yanes

DOBLE VENTAFOCS Paula Rodado

SABATERES Ona Martí, Aina Yanes

FADA DE LA PRIMAVERA Anna Martínez De Murga (dissabte 8 de juny) /Alba Roqueta (diumenge 9 de juny)

FLORS DE CIRERER Martina Gwiscz, Nona Lázaro, Valeria Leon, Gala Marín, Carla Jiao Mastrolia, Gina Mora, Ona Oliver, Daila Puig, Alina Regincós, Emma Rueda

FADA DE L’ESTIU Alba Muñoz

RAJOS DE SOL Valeria León, Lídia Ribas, Carlota Tobed

FADA DE LA TARDOR Elena Muñoz

BOLETS 

Dissabte 8 de juny Anna Abadia, Iris Gorina, Blanca Guerra, Pau Laguarda, Fiona Mateu, Astrid Pérez, Ivette Rubio

Diumenge 9 de juny Chloe Casteis, Odet Laguarda, Vesta Lemeshova-Pietukhova, Laia Zoe López, Chloe Lustyuk, Helena Ribas, Martina Sans

FADA DE L’HIVERN Aina Yanes

FLOQUETS DE NEU Alaitz Amigó, Paula Anglada, Cesca Bou, Júlia Barfull, Estel Corominas, Leire Giner, Ivet Ibañez, Nona Lázaro, Alina Regincós, Emma Rueda, Nerea Vallejo, Judit Vilà

PATGES DE LA SABATA: Pau Laguarda i Grau Vidal